Spis treści
- Co to jest pierzga i jak powstaje?
- Wygląd i skład pierzgi. Różnice pomiędzy pyłkiem pszczelim a pierzgą
- Właściwości zdrowotne i zastosowanie pierzgi
- Jak stosować pierzgę pszczelą?
- Kiedy stosować pierzgę pszczelą?
- Stosowanie pierzgi pszczelej po raz pierwszy
- Jak dawkować pierzgę pszczelą?
- Pierzga pszczela – przeciwwskazania i skutki uboczne
- Pierzga pszczela – cena
Co to jest pierzga i jak powstaje?
Pierzga to specyficzna postać pyłku pszczelego, który przynosi i składa do komórki plastra w ulu pszczoła zbieraczka. Następnie prace przejmuje pszczoła ulowa, która miesza pyłek ze śliną oraz miodem, a następnie dokładnie ubija w komórkach plastra aby zabezpieczyć przed dostępem powietrza, zalewa do pełna miodem i zasklepia woskiem. Taka mieszanina podlega niewyjaśnionemu dotąd we wszystkich szczegółach procesowi fermentacji mlekowej, co powoduje, że jest odporny na pleśń i procesy gnilne. Pod wpływem zabiegów pszczół oraz panującej w ulu temperatury i wilgotności powietrza pyłek podlega swego rodzaju konserwacji, szeregowi przemian biochemicznych i zmian strukturalnych odpowiedzialnych za dłuższą trwałość, lepszą przyswajalność oraz wzrost wartości odżywczej pyłku. Procesy zachodzące w pierzdze są podobne jak przy kiszeniu kapusty czy ogórków, dzięki czemu pierzga może być dłużej przechowywana zarówno w ulu jak i poza nim.
Pszczoły chętniej korzystają z pierzgi niż z surowego pyłku pszczelego, który w swojej naturalnej postaci jest trudno przyswajalny z uwagi na otoczkę pyłkową. Podobnie zresztą jest u człowieka dlatego Mikronizujemy czyli rozdrabniamy Pyłek Pszczeli aby miał najlepsza możliwą postać do spożycia. Podczas przetwarzania pyłku na pierzgę rozpuszczana jest ta otoczka pyłkowa tak by przyswajalność witamin i wartości odżywczych mogła wzrosnąć kilkunastokrotnie.
Podczas fermentacji mlekowej w pyłku wzrasta zawartość cukrów prostych oraz powstają znaczne ilości kwasu mlekowego. Zarówno kwas mlekowy jak i węglowodany, są podstawowym czynnikami zabezpieczającymi produkt przed zepsuciem.
W trakcie fermentacji białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów. W wyniku tego procesu zawartość tych związków w pierzdze wzrasta o około 20% w porównaniu do produktu wyjściowego. Zachodzą też zmiany w składzie ilościowym aminokwasów. Należy dodać, że pszczoły także przyczyniają się do podwyższenia wartości odżywczej pierzgi poprzez wprowadzenie do niej enzymów trawiennych, kwasów organicznych oraz substancji antybiotycznych.
Do uzyskania 1 kilograma pierzgi konieczne jest oczyszczenie od 5 do nawet 30 ramek. Ilość ta zależna jest od liczby pszczół znajdującej się w ulu oraz jej siły. Pierzga to podstawowy pokarm białkowo-witaminowy pszczół o dużej koncentracji minerałów i składników bakteriostatycznych. Znaczną część pierzgi spożywają 3-6 tygodniowe pszczoły karmiące larwy i produkujące mleczko pszczele.
Skład chemiczny pierzgi ma istotny wpływ na jakość pokarmową mleczka pszczelego, a tym samym wpływa na rozwój rodziny pszczelej. Od pierzgi zależy rozwój i długość życia pszczół, ich odporność na choroby oraz zdolność do pracy. Z dobrze odżywianych pierzgą larw wykluwają się zdrowe i dobrze rozwinięte pszczoły, które żyją znacznie dłużej (często nawet dwukrotnie dłużej) niż niedokarmione czy źle odżywiane.

Wygląd i skład pierzgi. Różnice pomiędzy pyłkiem pszczelim a pierzgą.
Pierzga ma postać twardych grudek o nieregularnym kształcie i ciemnobrązowej barwie. Skład pierzgi nieco różni się też od składu pyłku pszczelego. Jest to spowodowane procesem fermentacji, który zachodzi podczas produkcji pierzgi. Pszczoły ponadto wzbogacają pierzgę swoją śliną, enzymami trawiennymi, kwasami organicznymi, miodem i innymi substancjami antybiotycznymi.
Pierzga zwiera o około 12% mniej białka niż pyłek pszczeli. Ulega ono rozkładowi do 25 różnych aminokwasów, które wraz ze wzrostem ilości peptydów sprawiają iż białko jest bardziej aktywne biologicznie i łatwiej przyswajalne przez ludzki organizm. Tu należy zwrócić uwagę na fakt, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć występujących w pierzdze aminokwasów egzogennych, które dla utrzymania zdrowia, prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci powinniśmy jak najwięcej przyjmować.
Pierzga zawiera też mniej o ponad 60% tłuszczów – ich zawartość waha się na poziomie od 1 do 20%. Wśród nich są tłuszcze nasycone i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy, gamma-linolenowy czy arachidowy oraz niewielkie ilości fitosferoli.
W pierzdze wzrasta natomiast ilość węglowodanów (cukrów prostych glukozy i fruktozy) o około 60% osiągając poziom od 13 do 55%.
Oprócz powyższych pierzga jest bogatym źródłem takich składników odżywczych jak:
- związki biologicznie czynne: polifenole takie jak: kwasy fenolowe, flawonoidy, leuktrieny i katechiny i inne
- enzymy: lipaza, inwertaza, katalaza, laktaza, pepsyna, trypsyna i inne
- znaczna ilość kwasu mlekowego (ok. 3,1%),
- witaminy, a wśród nich:
– zwiększona ilość witaminy K aniżeli w pyłku pszczelim ,
– witamina A (od 20 do 875 mg na kilogram pierzgi) oraz witamina E (ok. 7g/1kg) rozpuszczalne w tłuszczach, które są niezbędne dla naszej skóry i włosów,
– większość witamin z grupy B (kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, foliowy, biotyna, rutyna, inozytol, B1, B2, B3, B6, B7 i B12) w ilości od 1,8 do 4 mg/kg,
– witamina C w ilości 0,6-3 g/1kg
– ponadto witaminy takie jak D, H, P i PP i inne - biopierwiastki a wśród nich:
– mikroelementy: magnez, żelazo, nikiel, cynk, selen, miedź, kobalt, chrom, mangan i inne
– makroelementy: potas, wapń, sód, fosfor, siarka, chlor i inne
Wszystkie te składniki podnoszą ogromnie wartość odżywczą pierzgi. Występuje tu w bardzo dużym stopniu zjawisko synergetyczne, polegające na wzajemnym współdziałaniu poszczególnych składników zawartych w pierzdze.
Tym też należy tłumaczyć cudowne wprost oddziaływanie pierzgi na ludzki organizm. Dzięki niej następuje szybki przepływ energii oraz wyjątkowo szybka regeneracja sił fizycznych oraz psychicznych u człowieka.

Właściwości zdrowotne i zastosowanie pierzgi.
Ze względu na ogromne bogactwo składników odżywczych pierzga pszczela wykazuje liczne właściwości prozdrowotne dzięki czemu znalazła one szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej.
Najważniejsza właściwość pierzgi to wzmocnienie i regeneracja organizmu, dlatego bardzo polecana jest w okresie spadku odporności po przebytych chorobach, podczas rekonwalescencji po przebytych zabiegach i operacjach.
Ponadto pierzga:
- przyspiesza odbudowę wszystkich komórek organizmu,
- niweluje skutki uboczne po kuracjach antybiotykowych,
- stosowana przy niedoborze witamin i składników mineralnych, zapobiegając również brakom naszego organizmu wynikłego na skutek niewłaściwego odżywania,
- wspomaga leczenie farmaceutykami,
- wspiera odporność i witalność organizmu,
- wpływa na zwiększenie wydolności fizycznej oraz na wzrost absorpcji tlenu przez tkanki,
- zalecana jest w przypadku przewlekłego zmęczenia,
- wzmacnia kreatywne myślenie, wspomaga pamięć i koncentrację,
- sprawdza się w stanach depresyjnych,
- wspomaga pracę układu nerwowego,
- zalecana jest w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego oraz stanach przemęczenia psychicznego,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- stosowana jest przy schorzeniach kardiologicznych,
- ma działanie przeciwmiażdżycowe ograniczając całkowitą ilość lipidów,
- zapobiega oraz wspomaga leczenie anemii, z powodzeniem stosowana przy niedokrwistości z niedoboru żelaza,
- wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego,
- korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit i żołądka,
- wspomaga leczenie wrzodów żołądka i schorzenia jelit,
- polecana jest przy biegunkach i zaparciach,
- oczyszcza, odtruwa i leczy wątrobę, w tym przewlekłe zapalenie wątroby,
- reguluje poziom cholesterolu we krwi,
- chroni organizm przed bakteriami i wirusami, dzięki czemu wskazana w okresie wzmożonego występowania przeziębień i grypy,
- posiada właściwości immunostymulujące i antybiotyczne,
- wspomaga leczenie antynowotworowe.
Zawarte w niej takie związki jak betulina, kwas oleanolowy oraz jego izomer kwas b-ursolowy odpowiedzialne są za hamowanie tworzenia się i różnicowania komórek rakowych oraz procesu angiogenezy – będący istotnym w rozwoju nowotworów. Substancjami o podobnym działaniu są: chryzyna, kwas kawowy, kemferol i kwercetyna.
Z powodzeniem stosowane przy przeroście gruczołu krokowego, - działa łagodząco na reakcje alergiczne – warto rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia,
- zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym, co pomaga utrzymać optymalny poziom antyoksydacyjny organizmu. Posiada zdolność wymiatania wolnych rodników na poziomie 72-94% w systemie reakcji ABTS+ oraz 71-92% w systemie DPPH,
- wzmacnia włosy i paznokcie,
- poprawia wzrok,
- regeneruje i nawilża skórę, dzięki czemu staje się ona bardziej elastyczna i miękka. Ponadto poprawia kolor skóry i redukuje cienie pod oczami. Kwas mlekowy zawarty w pierzdze wpływa na produkcje kolagenu skóry, powodując zwiększenie grubości i wzmocnienie skóry właściwej. Podnosi poziom glikozaminoglikanów, związków, które jak gąbka chłoną wodę i zapewniają odpowiednie nawodnienie głębszych warstw skóry. Wygładza drobne zmarszczki powierzchniowe i poprawia elastyczność i jędrność skóry. Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników,
- działa przeciwstarzeniowo.

Jak stosować pierzgę pszczelą?
Najlepszą formą pierzgi pszczelej do spożycia jest spożywanie jej w postaci mikronizowanej czyli rozdrobnionej, ale co ważne – bez użycia ciepła. Niedopuszczelnym jest mielenie pierzgi w młynku do kawy – podczas takiego mielenia pierzga bezpowrotnie traci część substancji czynnych biologicznie. Ponadto pierzga w formie mikroniozwanej jest gotowa do spożycia od razu po przygotowaniu.
Aby wzmocnić działanie mikronizowanej pierzgi można ją zmieszać z mikronizowanym pyłkiem pszczelim. Taką mieszankę wsypujemy szklanki z letnią wodą lub sokiem (o maksymalnej temp. 40°C) i po wymieszaniu odstawiamy na 5-10 minut, Następnie po raz kolejny mieszamy i mamy napój gotowy do spożycia. Możęsz też taką mieszankę dodać do ulubionych shaków, koktajli czy jogurtu.
Gotową mieszankę Mikronizowanego Pyłku Pszczlego z Pierzgą możesz kupić TUTAJ.
Inna formą spożywania pierzgi jest spożywanie jej postaci mikronizowanej w kapsułkach. Wówczas wystarczy spożycie jednej do dwóch kapsułek dziennie. W stanach chorobowych – do 4 kapsułek dziennie. Pierzga w kapsułkach już niedługo pojawi się w naszej ofercie :).
W przypadku gdy pierzga nie jest zmikronizowana czyli w postaci brązowych nieregularnych granulek (w postaci pobieranej z ula) aby była przyswajalna należy ją namoczyć w wodzie, soku lub innym napoju przez co najmniej kilkanaście godzin aby się rozpuściła. W takiej formie dzienna zalecana dawka pierzgi pszczelej dla osób dorosłych to około 30-40 g czyli 1 łyżka. Napój, z którym wymieszasz pierzgę również nie może mieć temperatury wyższej niż 40°C.
Kiedy stosować pierzgę pszczelą?
Pierzgę pszczelą, spożywaną niezależnie w jakiej z wyżej wymienionych postaci, najlepiej jest stosować na czczo przed pierwszym posiłkiem. W okresie jesienno-zimowym a więc w okresie gdy jesteśmy dodatkowo narażeni na wirusy, choroby i zakażenia najlepiej jest stosować dwa razy dziennie – zawsze przed posiłkami. W stanie chorobowym można stosować nawet trzy razy dziennie. Co ważne – pierzgi w zasadzie nie można przedawkować.
Stosowanie pierzgi pszczelej po raz pierwszy.
Jeżeli nigdy wcześniej nie spożywałeś pierzgi pszczelej, na początku ważnym jest aby podobnie jak w przypadku pyłku pszczelego przyzwyczaić do niej organizm. W pierwszym wiec dniu stosowania zalecam aby wziąć niewielką ilość pierzgi (około 0,3 g mikronizowanej pierzgi lub -1/4 nieprzetworzonej granulki pierzgi) i umieścić ją pod językiem tak aby się całkowicie rozpuściła. Gdy nie widzimy żadnych niepożądanych reakcji organizmu, kolejnego dnia możemy zwiększyć dawkę o taką samą ilość i i również dajemy ją pod język w celu całkowitego rozpuszczenia i wchłonięcia.
Codziennie przez okres od 2 do 4 tygodni spożywamy coraz większą dawkę tak aby ostatecznie dojść do standardowej dawki do spożycia w ciągu dnia, a tym samym być pewnym, że dobrze przygotowaliśmy nasz organizm na spożywanie pierzgi.

Jak dawkować pierzgę pszczelą?
Dawkowanie pierzgi zależy w znacznym stopniu od formy pierzgi oraz celu w jakim chcemy ją spożywać.
W formie mikronizowanej pierzgi z zmikronizowanym pyłkiem pszczelim dawkowanie dla dorosłej osoby to od jednej do dwóch łyżeczek (5-10g) raz lub dwa razy dziennie – zawsze przed posiłkami.
Pierzgę w kapsułkach przyjmuje się od jednej do dwóch kapsułek przed posiłkami. W stanie chorobowym od 2 do 4 kapsułek dziennie. Należy pamiętać aby kapsułki popić dużą ilością wody.
Z kolei w przypadku pierzgi pszczelej w formie nie przetworzonej zalecana ilość do spożycia dla osoby dorosłej to 30-40g czyli 1 łyżka rozpuszczona w wodzie lub dowolnym napoju na kilkanaście godzin przed spożyciem.
Pierzgę Pszczelą zaleca się podawać dzieciom w dawkach o połowę mniejszych niż dla osób dorosłych, ale nie wcześniej niż przed ukończeniem 3 roku życia.
W każdym przypadku należy wcześniej wykluczyć alergie na produkty pszczele.
Pierzga pszczela – przeciwwskazania i skutki uboczne.
Pierzga jest produktem bezpiecznym i nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Jej spożywanie przynosi ogromne korzyści prozdrowotne. Istnieją jednak przeciwwskazania do jej stosowania.
Pierzgi nie powinny spożywać osoby, które są uczulone na produkty pochodzenia pszczelego ponieważ może ona wywołać silną reakcje alergiczną.
Bardzo ostrożnie powinni ją też stosować diabetycy ponieważ pierzga zawiera znaczną ilość cukrów prostych i ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny.
Jeżeli w trakcie stosowania pierzgi pszczelej wystąpią jakiekolwiek niepożądane reakcje Twojego organizmu, o których być może wcześniej nie zdawałeś sobie sprawy, należy jak najszybciej przerwać kurację pierzgą i skonsultować się z lekarzem.
Pierzga pszczela – cena
Cena nieprzetworzonej pierzgi pszczelej czyli w formie w jakiej pobierana jest z ula to wydatek rzędu około 200 zł za 1 kg przy czym im kupisz mniejsze opakowanie tym cena będzie wyższa.
Jeżeli chcesz się dowiedzieć w jakiej aktualnie jest cenie Mikronizowana Pierzga z Mikronizowanym Pyłkiem Pszczelim – sprawdź TUTAJ.
Już niedługo pojawi się u nas również Mikronizowana Pierzga w kapsułkach czyli najwygodniejszej formie do spożycia. Obserwuj nasz fanpage oraz naszą stronę internetową lub zapisz się na nasz newsletter aby dowiedzieć się o tym w pierwszej kolejności.