Blog

Jak spożywać pyłek pszczeli po raz pierwszy

Jak spożywać pyłek pszczeli po raz pierwszy

Witaj dziś chciałbym Ci przedstawić krótką instrukcje jak spożywać Pyłek Pszczeli po raz pierwszy.

Pyłek Pszczeli który często jest też nazywany Pyłkiem Kwiatowym może występować w dwóch postaciach:
–  w formie w jakiej pozyskujemy go z ula czyli w granulkach,
–  oraz w najlepszej postaci do spożycia – w postaci zmikronizowanej, czyli rozdrobnionej.

Pamiętaj, że jeżeli zdecydujesz się na spożywanie go w postaci granulek przed spożyciem należy go namoczyć przez okres od 4 do 12 godzin aby granulki się rozpadły. Jeżeli tego nie zrobisz to przyswoisz zaledwie od 10 do 15% z jego drogocennych właściwości.

Kiedy zdecydujesz się wprowadzić Pyłek Pszczeli do swojej diety, bardzo ważne abyś zrobił to w odpowiedni sposób. Jeżeli jesteś na niego wrażliwy wówczas Twój organizm może zareagować w bardzo niepożądany sposób. 

Jak spożywać Mikronizowany Pyłek Pszczeli po raz pierwszy?

Poniżej przedstawiam Ci krótką instrukcję jak zacząć stosować Pyłek Pszczeli po raz pierwszy na przykładzie Mikronizowanego Pyłku Pszczelego czyli w najlepszej postaci do spożycia. Jeżeli jest zmikronizowany wówczas wszystkie związki zawarte w pyłku są przyswajalne nawet do 90%.
I co najważniejsze – Mikronizowany Pyłek Pszczeli jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu czyli nie jest wymagane uprzednie wielogodzinne namaczanie.

W poniższej instrukcji tam gdzie jest mowa o 0,3 g Mikronizowanego Pyłku Pszczelego możesz to przeliczyć na jedną granulkę nierozdrobnionego pyłku.

Pamiętaj, że jeżeli nigdy wcześniej nie spożywałeś Pyłku Pszczelego, ważne aby na początku zrobić to bardzo ostrożnie tak aby sobie pomóc, a nie zaszkodzić.

Tak więc:

  1. Pierwszego dnia zacznij od bardzo małej ilości. Około 1/10- 1/8 małej łyżeczki stołowej czyli około 0,3 grama Mikronizowanego Pyłku Pszczelego umieść pod językiem
  2. Pozwól aby pyłek się całkowicie rozpuścił. W taki sposób pyłek szybko się wchłonie przez błonę śluzową i trafi bezpośrednio do krwioobiegu.
  3. Jeżeli nie ma żadnej reakcji alergicznej to dobry znak. Można więc kolejnego dnia zwiększyć porcję o taką samą ilość czyli o kolejne 0,3 g.
  4. Jeżeli w drugim dniu nie doświadczysz żadnych niepożądanych działań, kolejnego dnia można zwiększyć porcję o kolejne 0,3 g.
  5. Kontynuuj dodawanie niewielkich ilości Mikronizowanego Pyłku Pszczelego codziennie przez okres od 2 do 4 tygodni. Jeżeli nie masz żadnych niepożądanych działań ani alergii – możesz zacząć stosować pyłek w standardowej ilości od jednej do dwóch łyżeczek (od 5 do 10g) codziennie.
  6. Z czasem można zwiększyć porcję. Zalecana porcja dla dziecka to od jednej do maksymalnie dwóch łyżeczek dziennie (5-10g), a dla dorosłego od 1 do maksymalnie 4 łyżeczek dziennie (5-20g).

Ważne abyś dokładnie zastosował się do powyższej instrukcji jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z Mikronizowanym Pyłkiem Pszczelim. Wiedz, że reakcje alergiczne, chociaż bardzo rzadkie, mogą również zależeć od dawki. Oznacza to, że możesz nie odczuwać żadnych negatywnych symptomów przy określonej dawce. Jeżeli jednak ją zwiększysz o zbyt dużą porcję na raz wówczas może wystąpić niepożądana reakcja alergiczna.

Zwiększaj więc swoją dzienną porcję bardzo powoli tak abyś po miesiącu mógł zażywać pyłek w normalnych standardowych wielkościach.

Jak stosować Mikronizowany Pyłek Pszczeli?

Mikronizowany Pyłek Pszczeli jak już wcześniej wspomniałem jest gotowy do spożycia od razu po przygotowaniu. Standardowo przygotowuje się go przez wsypanie 1-2 łyżeczki (5-10g) do około 200 ml. wody, soku lub ulubionego napoju i mieszamy. Napój może być letni przy czym jego temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza tak aby nie utracił części ze swoich drogocennych właściwości. Mikronizowany Pyłek Pszczeli stosunkowo trudno rozpuszcza się w wodzie więc po wymieszaniu najlepiej odstawić napój na 5-10 minut i wymieszać go ponownie – po ponownym wymieszaniu pyłek powinien się już całkowicie rozpuścić więc możemy go w takiej formie wypić. Dla uzyskania lepszego smaku możemy dodać do niego sproszkowanego owocu aceroli (zawierającego 40 razy więcej witaminy C niż cytryna) lub cytryny i miodu.  

Jeżeli wymieszamy Mikronizowany Pyłek Pszczeli w blenderze (z wodą, sokiem lub jako dodatek do swojego ulubionego smoothie) jest on gotowy do spożycia od razu po wymieszaniu. 

Mikronizowany Pyłek Pszczeli z powodzeniem może być stosowany nie tylko przed jedzeniem ale również podczas posiłku. Na śniadanie możesz go użyć do np. do płatków śniadaniowych, granoli, jogurtu, ulubionego soku, koktajlu owocowego lub warzywnego. Musisz przestrzegać tylko jednej zasady: dania czy napoje nie mogą mieć temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza. 

Na początku sam pyłek może Ci nie smakować dlatego warto go mieszać z ulubionym napojem lub daniem. Z czasem zapewne zacznie Ci smakować.
Najważniejsze abyś uczynił go częścią codziennego jadłospisu!

Jak stosować Pyłek Pszczeli jeżeli jesteś na niego wrażliwy?

Niepożądane objawy jakie mogą się pojawić w przypadku wrażliwości na pyłek pszczeli to swędzenie, katar, ból głowy, pocenie się, łzawienie lub inne objawy alergiczne. Jeżeli wystąpi jeden lub kilka z tych objawów to jeszcze nie powód do zmartwień.

Twój organizm może potrzebować więcej czasu aby się zrównoważyć. Jeżeli przy mniejszych porcjach tolerowałeś pyłek pszczeli a nie tolerujesz go przy większych warto zostać przy porcji, którą możesz spożywać komfortowo. Możesz spróbować ją zwiększyć tylko w okresach gdy potrzebujesz wzmocnić swój organizm..

Kiedy stosować Pyłek Pszczeli?

Mikronizowany Pyłek pszczeli jest przede wszystkim pożywieniem i tak należy na niego patrzeć. Można go więc stosować z innymi witaminami, suplementami czy lekami.

W zasadzie można go stosować o każdej porze dnia ale z uwagi na fakt, że dodaje energii nie zaleca się go stosować na noc. Najlepiej stosować go na pół godziny przed posiłkiem. Idealną porą do spożywania Mikronizowanego Pyłku Pszczelego to rano na czczo na  30 minut przed pierwszym posiłkiem. Jeżeli stosujesz go dwa razy dziennie to drugi raz na pół godziny przed kolejnym posiłkiem.

Jak przechowywać pyłek pszczeli?

Mikronizowany Pyłek Pszczeli należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w lodówce. Z uwagi że nasz Mikronizowany Pyłek Pszczeli celowo jest pakowany nie przepuszczające światła opakowania nie musimy już dbać o to aby chronić go przed promieniami słonecznymi, które również zabijają część substancji czynnych biologicznie. Tak przechowywany Mikronizowany Pyłek Pszczeli może być trwały czyli nie utraci swoich właściwości do dwóch lat. 

0
0
Twój Koszyk
Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu